Only_Me88
Newly Registered
Posts: 3
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:35 pm
Location: Maryland

Newbie: Tomatoes stopped growing & yellow-edged leaves

Tomatoes in Question: Beefmaster Hybrid
Food: Miracle Gro Tomato Plant Food


Hey all! I'm a newbie (obviously) and having some trouble with my first tomato plant. Before I continue (and I'll include images), I've researched nearly everything I could and have checked for pests, which I have not found on my plant. It's a potted tomato-plant (apartment life ::sigh::) Initially, when the plant "belonged" to another family member, it was all kinds of diseased. I was able to remove the diseased leaves and "nurse it back to health"..rich green leaves and able to produce some fruit!

However, now my leaves (because it's now MY plant) is starting to yellow around the edges of the leaves, and some have started curling both up AND down..I always water it myself about once every two days, and I do have two AquaGlobes in so that a drip system is established. In Maryland, the weather has been unbearably hot, with a heat index ranging between 107-118 for the past couple of weeks (unheard of over here). I do rotate the plant every day, and it seems that my tomatoes have stopped growing as well as the stem looking slightly odd. Although to be honest, I cannot remember if it looked like that before..when one bad thing sticks out, I tend to notice *everything* then. The two clearly visible tomatoes I have been able to produce are the same size as they were last week, and I see 7 new buddy-tomatoes (i.e. still within the flower) producing, but they have not grown any more for about 7 or 8 days. :?

I'm including photos, and any help would be great!


[img]https://tinypic.com/r/2ptnnuc/7[/img]

[img]https://tinypic.com/r/2u8ugsz/7[/img]

[img]https://tinypic.com/r/qp2zyq/7[/img]

[img]https://tinypic.com/r/2di2jbl/7[/img]


Thanks in advance!!

Okay the images aren't showing up....darn those classes of HTML! :P
One can still copy & paste, if desired..the images will show that way.

TZ -OH6
Super Green Thumb
Posts: 2097
Joined: Fri Jul 25, 2008 11:27 pm
Location: Mid Ohio

Looks like salt damage from too much fertilizer-dry soil-dry conditions. I would let water run through the pot when you water to flush it when ever you water and fertilize infrequently.

Only_Me88
Newly Registered
Posts: 3
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:35 pm
Location: Maryland

@TZ-OH6,
Too much fertilizer? I only "feed" it once every week and I don't use the dosage as listed on the package. It tells me to use one cup per pot, but I use only a few tablespoons, like perhaps 4-5 and then water it with regular water (i don't know why, I just feel that one cup is pushing it).

To flush, would lukewarm tap water be okay?

TZ -OH6
Super Green Thumb
Posts: 2097
Joined: Fri Jul 25, 2008 11:27 pm
Location: Mid Ohio

If you are feeding them a few Tbs of fertilizer solution first mixed at 1-2 tsp crystals per gallon of water that should not cause problems (or fertilizer the plant very much). the problem could also be from your water, either high sodium from a water softener or some local water sources are high in salts from their wells.

Normal cool tap water is fine. The plants will not die from the problem just have damaged leaves. We have some houseplants that get that way in winter from the low humidity and moderately hard water.

Only_Me88
Newly Registered
Posts: 3
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:35 pm
Location: Maryland

So then what about the stunted growth issue? My incoming tomatoes that are still within the flowers, but clearly visible when THISCLOSE to the plant haven't grown :/

Return to “TOMATO FORUM”